Rituitval Gooi en Vechtstreek

In de regio Gooi en Vechtstreek vallen op dit moment helaas regelmatig ritten uit. Dit komt door een tekort aan bussen, personeel in de werkplaats en een rekenfout in de batterij-capaciteit van elektrische bussen in de wintermaanden. Er wordt hard gewerkt om de rituitval terug te dringen en er zijn inmiddels concrete oplossingen voor de problemen. Transdev en de Provincie Noord-Holland zijn zeer regelmatig met elkaar in gesprek om de kwaliteit van het ov in de regio op peil te houden.   

Rituitval door tekort aan bussen

Het tekort aan bussen is ontstaan door een grote vertraging in levering van nieuwe elektrische bussen. Door problemen bij de fabricage zijn nog niet alle bussen geleverd en rijden we langer dan gepland door met de oudere Connexxion-vloot. Deze bussen hebben door hun leeftijd vaker storingen waardoor ze niet kunnen rijden. We monitoren dit goed. Bussen met een storing worden in de werkplaats gemaakt. Helaas duurt dit door een personeelstekort in de werkplaats langer voordat bussen weer ingezet kunnen worden. Dit leidt tot uitval van ritten. Een andere oorzaak is dat er bij de elektrische bussen was uitgegaan van een zuiniger verbruik van de batterij dan daadwerkelijk het geval is. De batterij-capaciteit bleek in de wintermaanden minder groot dan ingeschat waardoor bussen hun ingeplande ritten niet af konden maken.

Verbetering in zicht

Het goede nieuws is dat er hard is gewerkt aan verbetering. Sinds 1 februari is de personele bezetting in de werkplaats verbeterd en kunnen bussen weer een stuk sneller in gebruik genomen worden. Daarnaast is er extra personeel ingezet om snel te kunnen schakelen in het geval van een uitgevallen bus. Ook heeft de busleverancier toegezegd dat de overige bussen snel geleverd worden. Het aantal maximum aantal kilometers per batterij per busdienst is ook aangepast. Door deze verbeteringen verwachten wij dat er minder bussen uitvallen. Wij blijven de situatie uiteraard monitoren en blijven met de Provincie Noord-Holland in gesprek om ook in de toekomst goed ov te kunnen blijven bieden.