Meer en meer elektrische bussen in Gooi en Vechtstreek

Sinds kort rijden de eerste elektrische bussen van mobiliteitsbedrijf Transdev in ov-regio Gooi en Vechtstreek. De nieuwe bussen zijn schoner en stiller dan de huidige dieselbussen en passen bij de visie van de Provincie Noord-Holland om duurzame mobiliteit te bieden. Zo wordt de busvloot in Gooi en Vechtstreek uiteindelijk 100% uitstootvrij.
Gedeputeerde Jeroen Olthof: "Het wordt steeds drukker op de weg. Dat betekent dat we slimme keuzes moeten maken om te zorgen dat de hele provincie goed én veilig bereikbaar blijft. De provincie Noord-Holland is opdrachtgever voor het busvervoer in de regio Gooi en Vechtstreek. De inzet van schone vervoersmiddelen vinden we daarbij belangrijk. Door de dieselbussen hier te vervangen door elektrische bussen, is het straks de eerste uitstootvrije busconcessie van Nederland. Een schone bus is fijn voor de reizigers, voor de omwonenden en voor ons milieu."

Testfase

Op 1 april 2022 zijn de eerste 28 elektrische bussen van VDL in Hilversum geleverd. Deze bussen worden op dit moment getest op alle mogelijke routes binnen Gooi en Vechtstreek. Na meerdere geslaagde tests worden de bussen onderdeel van de dienstregeling. Op dit moment rijden er al 10 elektrische bussen op de trajecten in Gooi en Vechtstreek. De komende maanden worden steeds meer van de geleverde bussen in gebruik genomen.

In de tweede helft van het jaar volgen ook 33 nieuwe elektrische voertuigen van Ebusco. Het was de bedoeling dat de nieuwe Ebusco’s ook in de zomer zouden gaan rijden, maar door wereldwijde leveringsproblemen blijkt dit niet haalbaar. Gedurende het jaar verdwijnen steeds meer dieselbussen uit het straatbeeld.

Waar je met een dieselbus rustig de hele dag kunt rijden, moeten de elektrische bussen vaker stoppen om op te laden. De actieradius is zo’n 150 kilometer. De reiziger merkt hier niet veel van, maar achter de schermen verandert er veel. Om de elektrische bussen efficiënt te kunnen voorzien van stroom, bouwt Transdev op verschillende plekken laadstations. De nieuwe busremise op de Randweg in Huizen krijgt het grootste laadstation. De bouw van de busremise is in volle gang. Hier kunnen vanaf eind juni 42 bussen tegelijkertijd laden. Dit zal voornamelijk ’s nachts gebeuren. Daarnaast krijgt de busremise in Hilversum straks 30 laders en wordt het busstation in Hilversum voorzien van snelladers. Ook het busstation in Huizen is inmiddels voorzien van vijf snelladers. Zo wordt de omgeving klaargemaakt om volledig over te stappen op elektrische bussen.

Stiller en veiliger

Met de komst van de elektrische bussen verandert er bovendien nog meer voor de inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek. De nieuwe bussen zijn niet alleen duurzamer dan de voorgaande dieselbussen, maar ook een stuk stiller. Een andere grote verandering zijn de spiegelcamera’s waarmee de chauffeurs beter zicht hebben rondom de bus. Deze zijn water- en vuilafstotend. Ook laten de camera’s referentielijnen zien. De chauffeur weet zo precies waar de achterkant van de bus is en wanneer hij kan insturen. Door de infraroodfunctie zien de chauffeurs beter in het donker dan met de traditionele spiegels. Hiermee wordt de veiligheid van de nieuwe bussen nog meer verhoogd.

Van Connexxion naar Transdev

Transdev is het moederbedrijf van Connexxion. Sinds juli 2021 rijdt Transdev ook onder deze naam in de regio Gooi en Vechtstreek. De halteborden en informatie waren al volledig in Transdev stijl omgezet. Met de komst van de nieuwe bussen veranderen ook de vertrouwde groene bussen naar het Transdev wit/rood.