Duurzaamheid

Zero emissie bussen maken het openbaar vervoer milieuvriendelijker en de omgeving leefbaarder. Nederland loopt voorop in de transitie naar deze duurzame vervoerswijze. Dit is maatschappelijk gezien en met oog op het Parijs-akkoord ontzettend belangrijk, omdat de transportsector wereldwijd 22% van de CO2 uitstoot veroorzaakt.

Nederland grootste vloot van Europa

Transdev zet zich samen met haar concessiepartners in om de luchtkwaliteit te verbeteren, geluid te reduceren en het rijcomfort voor passagiers en chauffeurs te verhogen. Inmiddels rijden er bijna driehonderd elektrische voertuigen onder de vlag van Transdev op de Nederlandse wegen. Dit maakt het tot de grootste elektrische vloot van Europa. In slechts een jaar tijd legden deze schone bussen al meer dan twintig miljoen kilometer af. Onze overige voertuigen rijden op Euro-5, Euro-6, aardgas of biobrandstof. Transdev is ISO 14001 gecertificeerd.

Milieuvriendelijk rijden

Elke chauffeur is getraind volgens ‘Het Nieuwe Rijden’ en wordt gedurende zijn of haar carrière daarin gecoacht. ’Het Nieuwe Rijden’ heeft als doel om duurzamer te rijden. Dit leidt tot minder brandstofverbruik en minder uitstoot van emissies. Onze taxi’s en bussen zijn standaard uitgerust met een start-stopsysteem, waardoor onnodig stationair draaien van de motor wordt voorkomen.

Dankzij een rij-simulator is ook de opleiding voor buschauffeurs sinds 2019 een stuk duurzamer. De simulator kan worden geprogrammeerd met allerlei scenario’s en verkeerssituaties. Verschillende rijtesten die nu met een echt voertuig op de openbare weg plaatsvinden, kunnen voortaan in de simulator worden uitgevoerd. Zo hoeven we minder dieselvoertuigen in te zetten. Dit scheelt veel CO2-uitstoot.’De simulator voldoet aan de richtlijn van de Europese vakbekwaamheid (code 95) en kan daarom worden ingezet op praktijkonderdelen van Het Nieuwe Rijden en rij-optimalisatie.